Greu error de càlcul

Published by Fem Sant Andreu on

El passat novembre el govern d’Ana Alba (PSC i Ciutadans), va apujar els impostos i taxes municipals un 3,6%, de igual manera que les instal·lacions esportives i un 4% les escombraries. Des de Fem Sant Andreu vam defensar que els impostos s’havien de congelar, i no aplicar més pressió fiscal sobre les famílies santandreuenques per aquest 2022.

Els preus no han parat de pujar, l’IPC està creixent a un 5% interanual en la zona euro i al 6,5% a Espanya, el valor més alt des de 1992. A més, bona part d’aquesta inflació -l’augment generalitzat i sostingut dels preus dels béns i serveis- se centra sobretot en el consum d’energia i de retruc afecta a la cadena productiva o distribuïdora. Aquest fet incideix negativament en gairebé tots els béns i serveis, la qual cosa complica o impossibilita la cerca d’alternatives que permetin esquivar aquesta pujada històrica dels preus.

El temps -només tres mesos- ens ha donat la raó a FEM quan vam demanar congelar els impostos municipals. Ara en un entorn de tipus d’interès mínims i inflació disparada, els salaris es mantenen pràcticament estancats, i aquesta pujada impositiva només fa que penalitzar les economies domèstiques més fràgils de la ciutat.

En aquesta ocasió la bretxa està sent abismal i encara que els sous comencin a repuntar en 2022, les pujades esperades (fins i tot les més optimistes) continuarien deixant uns salaris en termes reals inferiors als de 2020. En el cas de Catalunya, els salaris van pujar de mitjana un 1,68% fins a desembre de 2021, molt lluny de l’IPC la dada del qual es va situar a tancament d’any en el 6,5%, la seva taxa més alta en 29 anys.

No obstant això, si la inflació es manté alta, com és d’esperar, i els salaris no enlairen, els treballadors perdrem encara més poder adquisitiu mes a mes en aquest 2022. I això s’accentuarà pel greu error de càlcul del govern d’Ana Alba, que amb la pujada d’impostos no augmenta considerablement el pressupost municipal, però si contribueix a minvar la capacitat d’estalvi i poder adquisitiu dels veïns i veïnes de Sant Andreu de la Barca.

Marc Giribet i Gavara – Regidor portaveu de Fem Sant Andreu


0 Comments

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà.

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies