Moció pel reconeixement municipal de les dones deportades als camps de concentració nazis.

Publicat per Fem Sant Andreu el

En el plenari ordinari del mes de juliol de 2021, Fem Sant Andreu presenta una proposta pel reconeixement municipal de les dones deportades als camps de concentració nazis.

Aquesta proposta buscava recordar i reconèixer les més de 9300 persones republicanes catalanes i espanyoles van passar pels camps de concentració nazis. D’aquestes, prop de 5.200 van perdre la vida i unes 3.800 van aconseguir sobreviure. 334 figuren com a desaparegudes. A Sant Andreu tenim el monòlit de l’alcalde Pere Casas deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va morir el 25 d’agost de 1942.

Creiem que les dones que van ser deportades als camps de concentració, com per exemple el de Ravensbrück, dissenyat per a dones i infants on hi van morir més de 92.000 persones. També mereixen el seu reconeixement i no permetre que la història les segueixi silenciant. Per elles volem més visibilitat socialment i donar a conèixer millor les seves biografies i, en alguns casos, fins i tot rescatar els seus noms en equipaments, carrers i places del municipi.

L’any 2005, es va crear l’associació l’Amical de Ravensbrück amb l’objectiu de donar a conèixer i transmetre el llegat de les deportades. A través d’algunes dones supervivents, hem pogut conèixer quina va ser la realitat de tantes dones en aquells camps de concentració i recuperar-ne la memòria, dignificar les seves lluites i sobretot donar-les a conèixer a les noves generacions. Fem Sant Andreu va escollir les figures de la Neus CatalàConxita Grangé, supervivents d’aquella barbàrie i condecorades amb alts honors per institucions franceses i catalanes per la seva lluita i compromís amb la resistència nazi.

La proposta no va prosperar perquè PSC i Cs hi van votar en contra. Només Fem Sant Andreu grup proposant i Podemos van votar-hi a favor. Aquest darrer va presentar esmenes a la proposta, que demanaven que l’elecció de la dona homenatjada i l’equipament que portaria el seu nom, s’escollis a través d’un procés participatiu.

Seguidament trobareu el document entrat al registre municipal, amb tots els acords:

Moció Equipament Neus Català i Conxita Grangé

 

Categories: Mocions

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Skip to content