Tornada segura a l’escola

Publicat per Fem Sant Andreu el

Aquesta tarda els regidors de Fem Sant Andreu Eunice Martín i Marc Giribet, han compartit una trobada telemàtica amb el Conseller d’Educació Josep Bargalló i el Director General de Centres Públics, Josep M. Cambray. El motiu de la reunió era conèixer com serà la tornada a l’escola el 14 de setembre i el protocol que han preparat els departaments de Salut i Educació.

El Conseller d’Educació ha explicat que el Departament farà 8.258 contractacions de personal docent i no docent (233 M€) per al curs vinent 2020-2021. S’impulsara el Pla d’Educació Digital amb una inversió de 103 milions d’euros en la compra de dispositius digitals amb connectivitat per poder seguir la formació d’aquelles alumnes i/o grups de convivència que estiguin temporalment en quarantena. Es destinarà una línia d’ajuts de 9 milions d’euros per evitar el tancament de llars d’infants privades, com també al setembre el Departament d’Educació pagarà als ajuntaments 1500 € per plaça de l’escoles bressol municipals.

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha diferencia d’altres Comunitats Autonomes, va presentar el passat 3 de juliol el pla d’actuació per al curs 2020-2021 per a centres educatius en el marc de la pandèmia. Aquest Pla pretén establir les bases per tal que el curs 2020-2021 es pugui reprendre amb les màximes garanties, buscant l’equilibri entre protecció de la salut de les persones als centres educatius, la correcta gestió de la pandèmia i el dret de tots infants i joves a una educació de qualitat. És un Pla viu que s’ajustarà segons l’evolució i l’afectació de la pandèmia en els municipis i escoles del país.

 • Grups de convivència i socialització molt estables. Es tracta, per tant, d’un grup de persones que tenen una relació propera i molt quotidiana. Això permet que, junt amb les evidències creixents sobre el poc paper d’infants i joves en la propagació de l’epidèmia, no sigui necessari requerir la distància física interpersonal de seguretat establerta en 1,5 metres (o la superfície equivalent de seguretat de 2,5 m2), ni l’ús de la mascareta, en aquests grups de convivència estables. La ràtio serà fins a 20 alumnes segons les característiques de l’aula.
 • Neteja, desinfecció i ventilació. L’escola ha de disposar d’una planificació de ventilació, neteja i desinfecció adaptada a les característiques del centre (vegeu l’annex 2). La ventilació és una de les principals mesures de prevenció de contagis en un espais interiors. És necessari ventilar les instal·lacions interiors com a mínim abans de l’entrada i la sortida dels alumnes i 3 vegades més durant el dia durant, almenys, 10 minuts cada vegada.
 • Mesures de prevenció personal
  • Distanciament. S‘estableix en 1,5 metres en general, amb l’equivalent a un espai de seguretat de 2,5 m2 per persona, i és exigible en qualsevol cas excepte entre persones que tinguin un contacte proper molt habitual, com és el cas dels grups de convivència estables. Per tant, en els grups estables no és necessari requerir la distància física interpersonal de seguretat establerta en 1,5 metres (o la superfície equivalent de seguretat de 2,5 m2).
  • Higiene de mans. Es tracta d’una de les mesures més efectives per preservar la salut dels alumnes així com la del personal docent i no docent.
   En infants i adolescents, s’ha de requerir el rentat de mans: A l’arribada i a la sortida del centre educatiu, abans i després dels àpats i abans i després d’anar al WC (infants continents).
  • Ús de la mascareta.

 • Entrades i sortides. El centre identificarà tots els accessos possibles. Establirà els punts d’entrada i sortida, i marcarà quins grups accediran per cada punt. A cada un dels accessos, l’entrada i la sortida es farà per un o diversos grups estables en intervals de 10 minuts cadascun. Els alumnes hauran de portar la mascareta fins que accedeixin a l’aula del seu grup estable. Es recomana que pares i mares només accedeixin a l’interior del recinte escolar en el cas que ho indiqui el personal del centre seguint totes les mesures de protecció establertes, utilitzant mascareta i sempre mantenint la distància de seguretat. En qualsevol cas, els adults que acompanyin els infants o joves han de ser els mínims possibles per a cadascun d’ells i han de complir rigorosament les mesures de distanciament físic de seguretat i ús de mascareta, limitant tant com sigui possible la seva estada als accessos al centre educatiu.

Seguidament us adjuntem el document complet del  Pla d’actuació per al curs 2020-2021 en el marc de la COVID-19.👇

Pla escoles 2020-21_ Educació-Salut

 

S’ha comentat també, el protocol davant de casos sospitosos. Perquè la detecció precoç dels casos i el seu aïllament és fonamental per mantenir la seguretat als centres al màxim. Per això, es determina quina és la gestió que s’ha de dur a terme en cas que un alumne o membre del personal presenti símptomes compatibles amb la Covid-19: portar-lo en un espai separat ventilat, col·locar-li la mascareta i en cas de símptomes de gravetat, trucar al 061.

El document indica les actuacions per part del director del centre davant d’un cas sospitós -avisar a la família-; del Centre d’Atenció Primària (CAP); i del Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE) territorial. El CAP, a través del pediatra o metge haurà de valorar els símptomes i decidir la realització del test PCR, indicarà l’aïllament de la persona atesa i qui hi conviu fins conèixer el resultat del test, i recollirà els contactes estrets de l’entorn familiar. El SVE avisarà a la direcció del centre educatiu del possible cas, recollirà els contactes estrets de l’entorn escolar, farà seguiment del resultat del PCR i en cas de confirmació positiva, n’indicarà les mesures necessàries d’aïllament i quarantena. A l’espera del resultat de les proves, no està indicat el confinament dels contactes del grup estable de convivència.

Seguidament us adjuntem el protocol👇

a52240dc-5aa8-4846-b19f-8dd91e9fd796

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
Skip to content