Propostes en matèria de seguretat ciutadana

Publicat per Fem Sant Andreu el

En les darreres setmanes Fem Sant Andreu hem rebut queixes per part de molts veïns referent a la seguretat ciutadana. Ens han fet arribar que la seva percepció d’inseguretat i incivisme és creixent, i que troben a faltar més presencia de la policia local al municipi.

A més cal també valorar que en el context actual d’emergència sanitària, la sensació de seguretat no només es fonamenta en la delinqüència, l’incivisme o la presència policial, tot i que són els indicadors per excel·lència. Ara també i enmig d’aquesta emergència sanitària històrica, la població valora com indicatiu de protecció i seguretat que les persones amb les qui comparteix espais públics, comerços i activitats d’oci, compleixin amb les mesures de prevenció sanitàries.

En les darreres setmanes hem vist un relaxament en aquestes mesures de prevenció d’una part de la ciutadania. La irresponsabilitat d’alguns pocs no pot posar en perill la salut publica del municipi. Estem en temps de descompte per actuar i no haver de lamentar mesures més restrictives ni danys majors en la salut dels nostres conciutadans, i també de les nostres economies domèstiques.

Des del Grup Municipal de Fem Sant Andreu hem proposat avui mateix una sèrie d’actuacions, destinades a contribuir en la millora de la seguretat en vers la delinqüència i incivisme però també, per garantir el compliment de les mesures de prevenció de la COVID-19. Aquestes mesures implicarien més presència policial al municipi, per exemple la combinació i col·laboració de la Policia Local i Mossos d’Esquadra, com també la incorporació d’una nova figura de l’agent cívic. Sense oblidar que hem de solucionar immediatament la problemàtica estructural de falta d’agents a la policia local.

Seguidament i a tot detall us desgranem les 4 propostes que hem fet arribar al govern municipal.

  • Contractació d’agents Cívics.

Proposem la contractació de 6 agents fins a finals d’any per realitzar accions d’informació i vigilància als espais públic, molt especialment per assegurar el compliment de les normes de prevenció de la covid-19.

Entre les seves funcions, s’encarregaran de vetllar per l’ús de la mascareta en espais d’ús públic i terrasses dels negocis de restauració, com també per controlar l’aforament i presa de temperatura d’espais com el mercat municipal, el mercat ambulant dels divendres o els actes que organitzi l’Ajuntament o les entitats locals. Els agents també treballaran perquè no es produeixin conductes incíviques als carrers i les places del municipi. Si s’escau, podran amonestar verbalment les persones que incompleixin la normativa de civisme o de prevenció de la covid-19 i, arribats al cas, posar-se en contacte amb la Policia Local. A més de divulgar i promoure el civisme entre les persones usuàries dels espais públics, els agents cívics podran atendre queixes i suggeriments de la ciutadania i també comunicaran als serveis municipals les deficiències que es puguin detectar en equipaments i a la via pública.

Les persones contractades haurien d’estar adscrites a la Regidoria de Seguretat Ciutadana. Proposem que els agents treballin de forma general en torns que cobriran de dilluns a diumenge franja horària de 10 del matí a 12 de la nit. També podran participar puntualment de campanyes específiques en dies festius. Donant suport especialment amb la seva presencia aquelles franges horàries i dies on hi ha menys efectius de la policia local.

Podríem optar a subvencionar la contractació d’aquests agents cívics, amb una subvenció del programa específic de la Diputació de Barcelona que du per títol “Cap municipi enrere” i que dona suport integral als governs locals per fer front a la situació ocasionada per la crisi sanitària.

  • Campanya juvenil de sensibilització i prevenció de la COVID-19

Els efectes de la pandèmia de covid-19 continuen condicionant els hàbits de vida. Això fa que les mesures d’higiene i seguretat, com ara el rentat freqüent de mans i el distanciament social, segueixin sent imprescindibles per reduir el contagi i evitar un rebrot. Cal iniciar una campanya informativa multidisciplinària per la sensibilització i corresponsabilització del jovent en relació amb les mesures per prevenir els efectes negatius de la COVID-19 en població jove i, de manera excepcional i destacada, les mesures de prevenció de la COVID-19. 

No cal dir que aquesta campanya ha de tenir una especial incidència a xarxes socials, com també al carrer. Per recolzar a peu de carrer, es podria comptar amb la figura dels agents cívics anteriorment esmentada. Encarregant-se aquests de vetllar entre altres aspectes per garantir l’ús de la mascareta en espais d’ús públic, terrasses i mentre els joves comparteixen relacions socials i activitats d’oci.

  • Patrulles conjuntes Mossos i la Policia Local.

Proposem un dispositiu policial conjunt entre Policia Local i Mossos d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Martorell, amb l’objectiu de reforçar la presencia policial als barris i espais públics, incrementar l’eficàcia de les actuacions policials, prevenir petits delictes, prevenir també robatoris en domicilis, comerços i empreses, en definitiva incrementar l’efecte de dissuasió preventiva. La proposta constaria de:

    • Patrulles mixtes a peu per les zones de major concurrència de la ciutadania o d’interès policial. Un dels objectius prioritaris és preservar la seguretat garantint l’acompliment de les mesures de prevenció sanitàries vigents per la Covid-19 i preservar la salut individual i col·lectiva. Aquestes patrulles donarien també suport, a l’actuació dels agents cívics anteriorment esmentats.
    • Controls policials conjunts a les entrades de la ciutat, com també a llocs estratègics on recentment hi hagut un repunt de denuncies a la Policia Local o són un focus recurrent d’activitats il·lícites.
  •  
  • Ampliació plantilla Policia Local

Ens tornem a reiterar en la petició i proposta d’incorporar 6 agents nous agents a la Policia Local per l’any 2021. Actualment tenim una plantilla de 36 agents, 5 d’ells estan en període de formació. És a dir, tenim una ratio de 1,28 agents per cada mil habitants. La ratio mitjana a Catalunya de policies locals és de 1,60/mil hab. segons l’informe anual 2017 de les policies locals de Catalunya, elaborat per Direcció General d’Administració de Seguretat. Amb previsió de futures jubilacions, i amb l’objectiu ferm de reforçar la seguretat ciutadana a Sant Andreu de la Barca. Proposem que de cara al pressupost municipal del 2021, la plantilla de Policia Local del municipi ha d’augmentar en 6 nous agents, i arribar a la ratio de 1,5 agents/mil hab. Tant mateix, aquest augment de la plantilla no hauria de ser quelcom inusual, ja que hem d’estar entre els paràmetres recomanats en matèria de seguretat, i planificant les jubilacions. La paritat en aquesta nova contractació, ha de ser una condició.

El Grup Municipal de Fem Sant Andreu torna a oferir-se un poc més al govern municipal per desenvolupar aquestes propostes o d’altres actuacions relacionades amb la prevenció de la COVID-19 i la seguretat ciutadana al municipi. Ara ha de ser un moment d’unitat enfront l’amenaça no extingida del coronavirus.

Seguidament us deixem la proposta entregada a l’equip de govern municipal, en què hem basat aquesta notícia. 

Propostes Seguretat ciutadana i prevenció covid_cat

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies