PLE MUNICIPAL D’ORDENANCES

Publicat per Fem Sant Andreu el

Ple ajuntament

Ple ajuntament

Aquí podeu trovar l’argumentari que vam fer servir durant el ple de l’ajuntament per tal de poder explicar el nostre posicionament com a grup municipal.

1.2 Aprovació provisional de la modificació de les ordenances fiscals municipals, que hauran de regir per l’exercici de 2020. A FAVOR

Bona tarda tots, i gràcies per escoltar-nos. El ple d’avui és conjuntament amb el ple de pressupostos, un dels més importants de l’any. Avui decidim les taxes que regiran per tots els veins i veines de la ciutat per l’any 2020. I també i no menys important, els ingressos en concepte d’impostos, que després és destinaran a inversions als pressupostos municipals.

Volem agrair a la tasca dels tècnics de la casa per tota la col·laboració i aquest procés i també a la Regidora Montserrat Tobella la seva predisposició arribar a un acord. I quan dos tenen voluntat d’arribar a un acord, és qüestió de temps que ho facin. I així ha estat. 5 de les 8 propostes de Fem Sant Andreu, s’han incorporat en aquestes ordenances per millorant-les. I hem obtingut el compromís del govern per incorporar la sisena a les del 2021.

Des de Fem Sant Andreu hem volgut protegir l’accés a l’habitatge dels santandruencs amb les següents propostes:

  • Bonificar un 30% l’IBI als propietaris privats d’immobles buits que els lloguin a través de la borsa d’habitatge de l’Ajuntament. 
  • Incrementar un 35% l’IBI els habitatges destinats a ús turístic. La nostra proximitat i connexió a Barcelona, ens fa cada cop més atractius per què s’instalin al nostre poble pràctiques com aquesta. Ens volem prevenir i protegir l’accés a l’habitatge als ciutadans Santandruencs.
  • Hem obtingut el compromís del govern, que pel 2021 abordarem l’increment del 50% de l’IBI, als grans tenedors de pisos buits de la nostra ciutat com bancs i fons d’inversió. No es tracta d’una mesura recaptatòria sinó que igual que l’anterior, és una mesura per incentivar el parc d’habitatges de lloguer. L’objectiu és posar en el mercat les grans bosses d’habitatges.

també dirigit als comerciants, petits empresaris i autònoms vam demanar:

  • Reduir un 50% la taxa de l’ordenança 10, punt 5. Corresponent al trasllat de les activitats comercials/industrials, sempre que sigui dins el propi municipi. L’objectiu és despenalitzant aquells comerciants que necessiten traslladar-se per ampliar el seu negoci, per salvar-lo o per aconseguir més clientela.La nostra intenció era eliminar-la, però el govern ens va comentar que una taxa no potser eliminada. Aquesta proposta no va ser acceptada per l’equip de govern.
  • Bonificar el 100% de l’ordenança 38. Que és el preu públic per la prestació del servei de deixalleria, pels petits comerciants i autònoms amb la gratuïtat del servei de deixalleria, fins al límit diari d’entrada. Buscant un major reciclatge en aquest col·lectiu professional.

I per acabar, i no per això menys important, tot el contrari. Ens sentim molt 

orgullosos d’haver aconseguit introduir a les ordenances:

  • Una bonificació del 30% al 50% de l’IBI, aquells immobles que disposin de sistemes d’energia solar, amb una autogeneració mínima del 50%.
  • Subvencionar l’IBI aquells nuclis familiars, on convisquin persones amb una condició legal de discapacitat i diversitat funcional igual o superior al 66%.  ja que legalment no ho podem fer d’altre manera.

La única proposta, que ha estat rebutjada per l’equip de govern, la de sol·licitar al ministeri d’Hisenda una revisió cadastral, per adequar el càlcul d’impostos al valor actual del sòl i l’immoble.  Aquesta revisió per Fem Sant Andreu ha de tenir com a condició sine qua non, la posterior rebaixa de l’IBI en les qualificacions urbanes i rústiques.

La feina no acaba aquí, ara aquestes ordenances s’han d’aplicar. Algunes s’han de generar un reglament que les governi i les faci bonament funcionar. I també, s’han de complir els compromisos que hem acordat.

Els avisem que a les ordenances del 2021, abordarem amb força la tarificació social de les taxes i preus publics.

 

1.3. Aprovació provisional de la modificació de l’ordenança fiscal número 21, reguladora del preu públic per la utilització dels equipaments i dels serveis esportius municipals, que haurà de regir per a l’exercici de 2020. EN CONTRA

Hem demanat votar separadament, aquesta ordenança de la resta perquè Fem Sant Andreu NO recolzarà la pujada de quotes dels usuaris del Complex L´11 i de Can Salvi.

Estem molt a favor és més, considerem que l’equiparació de salaris dels treballadors subrogats de l’any 2014 de Pazos arriba tard, 5 anys tard. I S’hauria d’haver-se fet molt abans al valoriació de llocs de treball, i en conseqüència regular els salaris.

És cert que en els darrers anys, concretament del 2015 al 2019, el preu públic ha pujat un punt i mig per sota de l’IPC i dels Salaris. No cal dir, que estariem a favor si aquesta pujada estigues lligada a l’IPC, però no és el cas.

Els hi pregunto: Aquesta regulació de salaris que està valorada en 57.000€ + Seguretat Social, només es pot assumir si la paguen els usuaris del Complex L’11 i Can Salvi? ABSOLUTAMENT NO, hi ha més solucions. Com per exemple, els 70.226,72€ que suposa el conjunt de les quotes bonificades per la pràctica esportiva per col·lectius amb minusvalideses, gent gran, personal de l’ajuntament, policia local i protecció civil, en comptes d’assumir-les els usuaris del Complex i Can Salvi, sigui una aportació del pressupost de l’Ajuntament a SAB-URBÀ.

Amb aquesta ordenança, que segurament s’aprovarà avui, tot i el nostre vot en contra. Estem validant l’opinió d’aquells que pensen un servei públic ha de ser econòmicament rendible-rentable, i a més ha de generar recursos per cobrir bonificacions socials que fem per la pràctica esportiva. Nosaltres no validem aquest posicionament, preferim que l’administració aposti i destini recursos perquè l’esport sigui accessible a tots els ciutadans, sense que la renda o la capacitat econòmica de cadascun els penalitzi.

Categories: Plenaris

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies