Taula Rodona de Medi Ambient

Publicat per David Solsona el

He pogut estar a la Taula sobre medi ambient convocada per Demasab, a totes las candidatures que ens presentem a les properes municipals, i la veritat és que ha estat molt interessant.

És per això que, sense posar qui ha tret cada un dels punts, a raó de la coincidència de tots en els temes tractats, i considerant les puntualitzacions dels que heu assistit, faré un resum de la sessió. Això si, abans un parell de punts per què no hi hagi malentesos:

 1. Potser l’única discrepància ha sigut a la de municipalitzar l’aigua, que nosaltres no portem implementar aquesta legislatura, el que no vol dir fer el projecte de viabilitat. La raó és molt senzilla, la implementació és una inversió que es recuperarà, si, però ara mateix hi ha una sèrie d’actuacions prioritàries a realitzar (clavegueram, inundacions, neteja, …) que tindran un cost important i un per un projecte com aquest, abans hem de saber com està la caixa i els deutes que hi ha, tenint en compte les promeses de noves construccions que han fet ara en campanya. L’únic que podem assegurar, sense caure en populismes i falses promeses, és que podrem fer l’estudi de viabilitat i el projecte de com, quan i amb quins recursos es podrà posar en marxa.
 2. A l’actual partit de govern no el poso com a part dels proposants, perquè les seves prioritats les ha demostrat amb les seves actuacions durant els 24 anys que ocupa aquest càrrec. Un exemple, i que no he posat jo, la partida pressupostària de medi ambient és de més de 300.000€ i executada menys de 200.000€, considerant que la despeses de jardineria decorativa és de més de 600.000€.

Dit això i espero no haver-me deixat cap, enumeraré els punts tractats:

 1. Treure el cartell de Ciutat Saludable, és estrany pensar que amb l’Autovia i la Celsa no ens penalitzi per tenir aquest honor.
 2. Mesurar de forma contínua la qualitat de l’aire, sorolls i aigua per publicar de forma periòdica i regular els indicadors i nivells obtinguts.
 3. Cuidar i vigilar l’espai natural i boscos. Per evitar risc d’incendi, comportaments incívics i vigilar que pugui haver especulació per noves construccions que facin perdre part d’aquest pulmó.
 4. Condicionar la llera del riu que està a la nostra zona.
 5. Solucionar els problemes de clavegueram i inundacions.
 6. Educació medi ambiental a les escoles i conscienciació general a la població.
 7. Incrementar espais verds amb arbres i plantes autòctones.
 8. Estudi de l’impacte de la contaminació a la Salud de les persones.
 9. Treballar amb altres municipis per implantar mesures que incrementi la sostenibilitat i complir amb les normatives internacionals al respecte.
 10. Incrementar el pressupost de medi ambient.
 11. Treballar amb les entitats ecològiques locals recolzar-los amb les seves activitats.
 12. Fer-vos partícips de les decisions importants, encara que això és per tot el que fem, i tenir en compte el l’impacte al medi en altres àrees.
 13.  Vigilar el compliment de les normatives medi ambientals de les empreses del municipi
 14. Premiar la recollida selectiva i fer-la intel·ligent utilitzant les noves tecnologies.

Bé, així escrit és veu que ha sigut productiu, ara és el moment de posar-nos a treballar. Hi ha molt a fer i quan més triguem pitjor. Com diu el refrany: qui dia passa any empeny. O adaptat, dia que passa sense implementar una mesura el canvi climàtic empeny.

I voldria acabar amb un concepte que em va comentar algú que tinc en gran consideració: “Paisatge Prestat”, i mai millor dit quan la natura ens pesta els recursos i nosaltres no donem res a canvi, ens el contrari. El fet és: si més enllà del teu terreny hi ha un bosc d’alzines, plantar alzines al terreny, fa que es desdibuixi el límit entre les dues propietats i sembla que tot el bosc sigui teu. Si això ho extrapolem al nostre nucli urbà, és la integració entre Ciutat i Espai Natural que tenim que assolir, que formen de l’entorn i no destrossar-lo per implantar-nos, de forma que puguem conviure plegats.

Gràcies per llegir-me,

David Solsona i Font


0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Atenció: aquest lloc web utilitza cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació, així com per a oferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús., Més .plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies